Акулите и скатовете в Средиземно море са застрашени от изчезване

Те са много уязвими към човешките дейности

28.03.2023 | 08:46 Редактор: Искра Ангелова
Акулите и скатовете в Средиземно море са застрашени от изчезване

Повече от половината акули и скатове в Средиземно море са застрашени от изчезване поради нарастващата заплаха от риболовния натиск, климатичната криза и замърсяването, сочи проучване на Института "Каванил" към Университета във Валенсия.

Акулите и скатовете играят основна роля в регулирането на морските екосистеми, тъй като контролират популациите на плячката си. Те са "много уязвими" към човешките дейности поради бавния си растеж, късната си зрялост и малкото си потомство, съобщи испанската информационна агенция EFE, цитирана от АА.

В доклада се посочва, че рискът от изчезване застрашава функционирането на морските екосистеми.

Въпреки че акулите и скатовете не са обект на риболов в Средиземно море, те се улавят инцидентно, се казва в доклада. Според него е необходимо по-добро управление на популациите им, за да се осигури тяхното съществуване.

"Разбирането на начина, по който общността се променя в зависимост от климатичните и екологичните условия, ни позволява да предвидим по-добре възможните въздействия на изменението на климата и унищожаването на местообитанията, за да определим приоритетите за нейното опазване", подчерта първият автор на статията Давид Руис-Гарсия, цитиран от БГНЕС.

Според доклада риболовът също играе ключова роля за промяната на акулите, особено в районите с най-висока честота на риболов.

"Изглежда, че тези видове са в състояние да устоят на последиците от човешките дейности, благодарение на бързото си и плодотворно размножаване. Сега се насочваме към екосистема, която е по-малко разнообразна, по-проста, по-малко продуктивна и по-малко способна да поеме промените, които могат да настъпят в бъдеще поради глобалните промени", допълва Руис-Гарсия.

"От съществено значение е секторът да бъде в състояние да идентифицира адекватно защитените видове еласмобрани, както и да работи правилно с тези екземпляри, когато те са на борда, за да се опита да осигури оцеляването им след улавянето", каза той.

Снимка: БГНЕС