Унгария е блокирала изявление на ЕС за ареста на Путин

Позицията на Будапеща вероятно ще бъде обсъдена по време на срещата на върха тази седмица

21.03.2023 | 11:02 Редактор: Вяра Димова
Унгария е блокирала изявление на ЕС за ареста на Путин

Унгария е блокирала издаването на съвместно изявление на държавите членки на Европейския съюз, относно международната заповед за арест на руския президент Владимир Путин, твърдят запознати.

Ветото на Будапеща доведе до това, че вместо общо изявление главният дипломат на ЕС Жозеп Борел публикува декларация от свое име, в която "отчита" решението на Международния наказателен съд.

"ЕС разглежда решението на Международния наказателен съд като начало на процеса на търсене на отговорност и подвеждане под отговорност на руските лидери за престъпленията и жестокостите, които те нареждат, позволяват или извършват в Украйна", се казва в изявлението на Борел, публикувано в неделя вечерта. В понеделник министрите на правосъдието на ЕС публикуваха собствено изявление в подкрепа на решението на МНС, което Унгария не подписа.

МНС издаде заповеди за арест на Путин и неговия комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова за предполагаеми военни престъпления, свързани с отвличането на деца от Украйна. Служителите в Киев разследват над 16 000 предполагаеми случая на принудително депортиране на малолетни и непълнолетни, заяви миналата седмица президентът Володимир Зеленски, и досега само около 300 са били върнати у дома.  

Засега заповедите са предимно символични, а Москва отхвърли този ход. Унгария не успя да отговори веднага на молбата за коментар, а говорител на Борел заяви, че външната служба на ЕС не коментира вътрешните методи на работа.

Позицията на Будапеща вероятно ще бъде обсъдена по време на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел тази седмица. 

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС