Намери се купувач за фалиралата Signature Bank - какво става с депозитите?

От понеделник 40 клона на американската банка работят под марката Flagstar Bank

20.03.2023 | 09:38 Редактор: Михаела Димитрова
Намери се купувач за фалиралата Signature Bank - какво става с депозитите?

Американската застрахователна институция за депозити FDIC е намерила купувач за фалиралата Signature Bank. По-голямата част от депозитите и част от кредитния портфейл ще бъдат поети от базираната в Ню Йорк Community Bancorp и нейните дъщерни дружества, съобщи FDIC в неделя вечерта.

От понеделник 40 клона на Signature Bank работят под марката Flagstar Bank, част от Community Bancorp. Депозитите ще бъдат редовно застраховани до лимита от 250 000 щатски долара, който е в сила в САЩ.

След фалита на Signature Bank и Silicon Valley Bank преди седмица застраховката на депозитите временно гарантираше всички депозити в пълен размер, пише Investor.bg. 

Signature имаше редица клиенти в криптоиндустрията, включително миньори, криптоборси като Coinbase и доставчици на т. нар. стейбълкойни като Paxos и Circle. Самата банка обаче не е държала никакви криптовалути, както тогавашният главен изпълнителен директор заяви пред CNBC малко преди краха на банката. 

Независимо от това криптобизнесът на банката попадна под наблюдението на регулаторните органи. Прокурорите бяха започнали разследване, преди клиентите да изтеглят средства за милиарди и регулаторите да загубят доверието си в банката. По данни на FDIC около 60 млрд. долара в кредити и 4 млрд. долара в депозити остават под контрола на синдиците на банката.

Снимка: БГНЕС