Путин и Си Дзинпин обсъждат на 4 очи мирния план за Украйна

Визитата на китайския лидер е по покана на президента на Русия

20.03.2023 | 06:56 Редактор: Тодор Петров
Путин и Си Дзинпин обсъждат на 4 очи мирния план за Украйна

Председателят на Китайската народна република Си Дзинпин пристига на тридневно държавно посещение в Русия. Визитата е по покана на президента Владимир Путин.

Очакванията са двамата лидери да обсъдят китайския мирен план за Украйна. В навечерието на срещата като важен сигнал бяха определени публикациите за президента Путин в печатния орган на Китайската комунистическа партия "Женминжибао", а в официоза "Российкая газета" - на председателя Си. 

В статията руският президент заявява, че Москва е благодарна на Пекин за реалистичната позиция по отношение на Украйна и приветства готовността му да участва в "урегулирането на кризата". 

Путин пише, че ситуацията в Украйна може да бъде разрешена по политическо-дипломатически път, но процесът зависи от съгласието на останалите за "сериозен диалог с отчитане на реалностите".

Си Дзинпин ще бъде първият световен лидер, който ще стисне ръката на Путин, след като в петък Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския лидер във връзка с депортирането на украински деца в Русия от началото на войната.

Снимка: БГНЕС