Ковачевски: Уверен съм, че нашето НС притежава капацитета да вземе нужните решения

"Опозицията трябва да действа стратегически", категоричен е премиерът на РСМ

17.03.2023 | 21:10 Редактор: Михаела Димитрова

България ще реагира след посегателството срещу центъра в Скопие и казуса с клубовете в Битоля и Охрид, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова след поредната ескалация в отношенията между двете страни. А по-рано днес от Северна Македония поеха ангажимента да направят промени в Конституцията си и да признаят граждани от други националности, като българите.

"Поредното посегателство срещу български клуб в Скопие и бездействието на институциите в Северна Македония, показват задълбочаващите се проблеми между двете държави", така вицепрезидентът Илияна Йoтова и служебният министър на външните работи Николай Милков разчетоха събитията в югозападната ни съседка от последните дни.

"Приемането на Френското предложение от страна на Република Северна Македония беше последната позитивна стъпка от процеса на присъединяване на РСМ към ЕС. Оттам нататък всички действия, за мен, са връщане назад. Историческата комисия, съвместната, не работи", каза още вицепрезидентът на страната ни. 

Външното ни министерство остро осъди посегателството, както и опитите за ограничаване на правото на сдружаване на българите в страната. Причината е забраната българският културен клуб в Битоля да носи името на последния лидер на ВМРО - Иван Михайлов. Така на практика клубът трябва да смени името си и да поиска нова регистрация.

"За съжаление, в нашите отношения с РСМ възникна в такъв период, който не ни дава възможност да говорим за положителен дневен ред или в крайна сметка положителният дневен ред е засенчен от проблеми, които постоянно ни връхлитат", каза служебният външен министър Николай Милков.

В Скопие се състоя първият Съвет за стабилизиране и асоцииране между ЕС-РСМ. Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел в заяви, че Северна Македония е поела ангажимента да промени Конституцията си така, че да включи гражданите, живеещи в границите на страната и са част от други националности като българите.

"Промяната в Конституцията ви само ще подсили основните права на гражданите и не се съмнявам, че с това ще се утвърди македонската идентичност. В същото време, ще напредне и процесът към ЕС. Вие не застрашавате своята идентичност, тя ще бъде напълно запазена по пътя към ЕС", коментира Борел.

"Пред Северна Македония съществува вариант да влезе в ЕС през 2030 г. Държавата премина през много трудности по напредъка към ЕС. Дълбоко съм уверен, че нашето Народно събрание притежава нужния капацитет и визия, за да вземе нужните решение. Опозицията трябва да действа стратегически и това, което декларира и казва да го прилага практически", каза министър-председателят на РСМ Димитър Ковачевски.

Премиерът на Северна Македония припомни, че страната е договорила първото споразумение за македонския език. Това се счита за голям успех на правителството.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.