САЩ: Прекратяването на огъня в Украйна ще е нарушение на Устава на ООН

Според Джон Кърби така ще се признаят "териториалните придобивки на Русия"

16.03.2023 | 23:02 Редактор: Михаела Димитрова
САЩ: Прекратяването на огъня в Украйна ще е нарушение на Устава на ООН

САЩ се противопоставят на прекратяването на огъня в Украйна и отхвърлят предложенията за разрешаване на кризата, направени от Китай. Това съобщи на онлайн брифинг координаторът по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби, цитиран в медиите.

"Ние, разбира се, изпитваме обезпокоеност от каквито и да е предложения на Китай, които са едностранчиви и отразяват само гледната точка на Русия“, каза говорителят на Белия дом, като даде за пример плана от 12 точки на Пекин.

По негови думи прекратяването на огъня ще признае [териториалните] придобивки на Русия“, аргументира се Кърби.

"Според нас прекратяването на огъня сега ще представлява още едно нарушение на Устава на ООН", каза Кърби, цитиран от БГНЕС.

Той смята, че „Русия всъщност би могла да се възползва от това прекратяване на огъня, за да укрепи още повече позициите си в Украйна, да възстанови силите си, да ги преквалифицира, за да възобнови след това атаките“.

"Честно казано, това не е стъпка, която според нас е стъпка към установяване на траен мир. Ако мирът бъде траен, ако бъде справедлив мир, бъде устойчив, той не може да бъде едностранчив и той задължително трябва да включва украинската гледна точка“, каза представителят на Белия дом. 

Снимка: Рixabay