Русия със сериозни амбиции на автомобилния пазар, иска да увеличи продажбите с 30%

Пазарът се сви и през януари с 63,1%

16.03.2023 | 14:58 Редактор: Вяра Димова
Русия със сериозни амбиции на автомобилния пазар, иска да увеличи продажбите с 30%

Продажбите на автомобилния пазар в Русия ще се възстановят поне с 30% през тази година, заяви руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, цитиран от РИА Новости.

Продажбите на нови коли в страната се сринаха с 59 на сто през 2022 г. Пазарът се сви и през януари с 63,1%, като обемите паднаха до 32 499 броя спрямо 91 662 броя за същия месец на 2022 г.

Асоциацията на европейския бизнес (AEB) прогнозира продажбите на леки коли в страната да се възстановят с 12% през тази година в сравнение с предходната, значително изоставайки от обемите преди началото на войната в Украйна.

Междувременно производството на коли в страната се е понижило с 67% до едва 450 хил. броя през 2022 г. – най-лошият резултат за местната индустрия от разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

В края на миналата година руският президент Владимир Путин призова правителството да наложи контрол върху цените на автомобилите, след като представител на индустрията заяви, че санкциите на Запада могат да свият годишните продажби под 1 млн. превозни средства за първи път в историята.

Голяма част от миналогодишния спад се дължи на оттеглянето на чуждестранните производители като Renault и Mercedes-Benz, както и на срива в търсенето поради масовата мобилизация заради конфликта в Украйна.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС