Автомобилите в Русия също подлежат на мобилизация?

Списъкът с превозни средства, които са подходящи за целите на военните е доста обширен

24.09.2022 | 12:15 Редактор: Ирена Бакърджиева
Автомобилите в Русия също подлежат на мобилизация?

Списъкът с превозни средства, които са подходящи за целите на военните е доста обширен, като включва както серийни автомобили, така и такива със специално оборудване. При мобилизация от собствениците могат да бъдат иззети автобуси, камиони и ремаркета, както и всякаква строителна техника, моторни шейни и АТВ.

Освен това гражданите могат да бъдат задължени да регистрират автомобили от категории M1G и N1G. Първият списък включва такива модели като Suzuki Grand Vitara, Nissan X-Trail, Chevrolet Niva, Mitsubishi Outlander. Втората категория се отнася за всички руски УАЗ или ГАЗ "Собол".

Изземване на техника в полза на армията без обявяване на военно положение е възможно само от юридически лица. Автомобили на частни собственици по закон могат да се регистрират при обявяване на военно положение в цялата страна. В същото време експерти твърдят, че най-голям интерес за армията все още представляват линейки, влекачи, пожарни коли, както и автомобили за спешна помощ и полиция, а също също така и багери, пише automedia.investor.bg.

За отказ да се изпълни изискването за физически лица се предвиждат глоби в размер от 300 до 500 рубли (10-18 лева по курса на деня). Юридическите лица са изправени пред санкция до 20 000 рубли (700 лева).

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК