Първи физически сблъсък между Русия и САЩ: Двете "истини" за сваления американски дрон

От Вашингтон определиха случая като нарушение на международната право

15.03.2023 | 11:52 Редактор: Михаела Димитрова
Първи физически сблъсък между Русия и САЩ: Двете

Американски дрон MQ-9 Reaper се разби в Черно море след сблъсък с руски изтребител. Според Москва това е станало заради рязка маневра на дрона. От Вашингтон определиха случая като "нарушение на международната право"и че причината е съвсем друга.  

Говорителят на Пентагона Пат Райдър обяснява: "Един от руските самолети Су-27 е влязъл в контакт с витлото на дрона MQ-9. След това американските сили трябваше да свалят безпилотния самолет над международни води. Преди сблъсъка руските самолети няколко пъти пуснаха гориво върху дрона и прелетяха пред него по безразсъден и непрофесионален начин."

Бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа - Уесли Клар, каза пред Си Ен Ен, че Съединените щати ще се опитат да извадят дрона от морето преди руснаците.

"Подхождаме към тези дронове с най-голяма предпазливост. Досега не сме предоставяли такива дронове на украинците, защото те включват чувствителна разузнавателна технология. Възможно е в този случай да сме успели да изтрием съхранените данни от разстояние. Надявам се, че сме го направили", допълни Кларк, цитиран от DW.

Американските дронове от типа MQ-9 са безпилотни самолети с дължина около 10 метра и размах на крилата 20 метра. Използват се предимно за разузнаване, но могат да бъдат оборудвани и с ракети.

Държавният департамент на САЩ извика руския посланик Анатолий Антонов във Вашингтoн заради случилото се. Самият той го определи като “провокация”. Антонов обвини САЩ, че събират разузнавателна информация в полза на Украйна и ги призова да прекратят операциите си в близост до руската граница. В същото време посланикът подчерта, че руската страна не търси конфронтация с Вашингтон.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби отхвърли руската версия за катастрофата на дрона и предупреди Москва да не допуска ескалация. САЩ имат право да извършват разузнавателни полети над международни води, подчерта Кърби.

По думите му Вашингтон обмисля да публикува кадри от сблъсъка между американския дрон и един от руските самолети, за да докаже американската версия за инцидента. Това е първият физически сблъсък между руски и американски военни части от началото на войната в Украйна, отбелязва "Ню Йорк Таймс". 

Снимка: БГНЕС