Путин: Взривове по газопровода "Северен поток" са извършени на държавно равнище

Руският президент отхвърли идеята, че автономна проукраинска група е отговорна за инцидента

14.03.2023 | 21:18 Редактор: Вяра Димова
Путин: Взривове по газопровода

Руският президент Владимир Путин каза днес, че миналогодишните взривове по газопровода "Северен поток" са били извършени на "държавно равнище", и отхвърли идеята, че автономна проукраинска група е отговорна за инцидента, като я определи като "пълен абсурд", предаде Ройтерс.

Газопроводите "Северен поток - 1 и 2", които свързват Русия и Германия по дъното на Балтийско море, бяха взривени в серия от необяснени експлозии през септември, а Москва нарече това "международен тероризъм".

Дания, Германия и Швеция започнаха свои разследвания за взривовете, но Москва казва, че не е била държана в течение за резултатите от тях. 

"Питахме датските власти дали искат да работим заедно, или да сформираме международен екип от специалисти и експерти", каза Путин в интервю за държавния телевизионен канал "Россия-1". "Oтговорът е, както казах, неясен. Накратко - няма отговор. Казаха, че трябва да изчакаме".

"Човек винаги трябва да търси кой има интерес. А кой има интерес? На теория, разбира се, САЩ имат интерес", каза Путин.

САЩ твърдо отричат каквато и да е връзка с взривовете на "Северен поток".

Експлозия от този вид, с тази сила, на тази дълбочина, може да бъде извършена само от специалисти и подкрепена от силата на държавата, която разполага с такива технологии", заяви руският президент. 

Снимка: БГНЕС