Кулеба: Публикациите за участието ни във взривовете на "Северен поток" са координирани

"Твърденията причиняват щети", категоричен бе външният министър

12.03.2023 | 14:05 Редактор: Петя Кръстева
Кулеба: Публикациите за участието ни във взривовете на

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба смята за координирани действия медийните публикации, обвиняващи "проукраинска група" в извършване на саботажа на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". 

"Когато три вестника публикуват статии на една и съща тема в рамките на два дни, това е координирана акция. Те наблягат на различни аспекти, но нито един от тях не твърди, че украинското правителство стои зад това или че изобщо е знаело“, заяви той.

"Твърденията, че Украйна по някакъв начин е свързана с това, причиняват щети. Едно е какво публикувате, а друго е как точно ще го запомнят хората. Страхувам се, че мнозина ще си спомнят, че Украйна е свързана по някакъв начин с това", заяви първият дипломат на Киев. Запитан дали е обсъждал този въпрос с германското правителство, министърът обясни: "Все още не, но чакаме разговори с Аналена Бербок и държавния секретар Блинкен по този и други въпроси. Трябва да изчакаме официалния резултат от разследването . Това, което се случва сега, е етикетиране“.

Кулеба отново отхвърли обвиненията, че украинското правителство е замесено в тези саботажни действия. "Мога да кажа, че украинското правителство не стои зад това. Това не беше направено под контрола на правителството“, аргументира се той.

Германският журналист Холгер Щарк, автор на разследване във вестник Zeit, реагира на изявлението за координираната акция. "Не, г-н министър, няма координация между медиите, няма информация за работата на другите. С голяма симпатия към борбата на Украйна ще кажа, че това е само независима журналистика, която се основава на различни източници без политически дневен ред", написа той на страницата си в Twitter, пише "Фокус".

New York Times, позовавайки се на американски официални лица, по-рано съобщи, че "проукраинска група“, която е действала без знанието на американските и украинските власти, може да е извършила саботажа на газопроводите "Северен поток". Изданието Zeit на свой ред пусна публикация, в която се посочва, че германски следователи са идентифицирали кораба, използван от диверсантите. Фирмата, която го е наела, се твърди, че е на украински граждани и е регистрирана в Полша. Главната прокуратура на Германия разкри, че на 18 и 20 януари са извършени претърсвания на кораб, който може да е замесен в експлозиите. Списание Der Spiegel на свой ред разпространи името ѝ - според изданието става дума за яхтата Andromeda. Все още няма достоверни данни за мотивите и клиентите.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Кулеба
преди 1 година
Най- лоялните съюзници на Украйна я натопиха, а ние също чакаме на тях да ни спасяват. Изводите всеки да си ги направи. Сигнализирай за неуместен коментар