Зеленски възложи проучване: Може ли Русия да стане Московия на украински

"Задълбоченото разглеждане" е връчено на Денис Шмигал

11.03.2023 | 10:15 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски възложи проучване: Може ли Русия да стане Московия на украински

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е поръчал на премиера на страната Денис Шмигал "задълбочено да разгледа" възможността за преименуване на Русия в "Московия" на украински език. Това се съобщава в отговор на Зеленски на съответстваща петиция на сайта на държавния глава, предава ТАСС.

Зеленски даде такава инструкция, тъй като петицията събра 25 000 подписа, необходими за разглеждането ѝ.

Зеленски поиска от Шмигал да проучи до каква степен преименуването е възможно в исторически и културен контекст и какви международноправни последици може да има.

В петицията се предлага също думите "Руска федерация" да бъдат заменени с "Московска федерация", a "руски" с "московски", съобщава "Фокус".

През януари 2022 г. градският съвет на Киев предложи Русия да бъде преименувана на "Московия". Киевският съвет стана третият украински местен орган, който искаше да преименува Русия.

През декември 2021 г. депутатите от областния съвет на Лвов при втори опит гласуваха резолюция за призив към Върховната рада и президента да преименуват Русия на "Московия", за да "възстановят историческата справедливост". След тях депутатите от Ровненския областен съвет искаха да преименуват Руската федерация, които на 17 декември 2021 г. гласуваха за приемането на съответното обръщение към президента и парламента.

Снимка: БГНЕС

2
2 rate up comment rate down comment 0
Вихтир
преди 8 месеца
Зеленски, с ума сошел! Вот тебе евреин, да езжай в Израель остав Украину в спокойствии! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Джо
преди 8 месеца
Втора банка се срина в САЩ, докато регулаторите търсят обяснения за хаоса.. Какво очаква ЕВРОПА, дали ще се повтори Спектакъла от 2008-9 Сигнализирай за неуместен коментар