Очевидец на кръвопролитията в Хамбург: Стрелецът изглеждаше млад

Според полицията извършителят на масовите убийства е сред загиналите

10.03.2023 | 14:07 Редактор: Ирена Бакърджиева

Кървава нощ в Хамбург. Седем души са загинали, а над 20 са ранени при масова стрелба в религиозен център. Предполага се, че сред загиналите е и извършителят на нападението.

Стрелбата става вечерта около 21 часа по време на събиране на религиозната общност "Свидетелите на Йехова". Гьорг живее в отсрещната сграда, чува изстрелите и заснема случилото се. 

"Не знаех какво се случва, но започнах да снимам с телефона си и когато фокусирах по-добре, видях, че някакъв човек стреля, изглеждаше млад човек, с хладно оръжие, обадих се на полицията, линейки дойдоха, униформените щурмуваха сградата", разказа очевидецът Гьорг Мисбахер.

Според полицията стрелецът е действал сам и най-вероятно бил изпаднал в състояние на амок. Районът е бил отцепен незабавно. Смята се, че извършителят е мъртъв. Пострадалите са откарани в болници.

"Полицаи, които влязоха, откриха хора, които може да са били сериозно ранени с огнестрелни оръжия, някои от тях смъртоносно. Полицаите чуха и изстрел от горната част на сградата и се качиха горе, където също намериха човек. Засега нямаме данни извършителите да са избягали", заяви говорителят на полицията Холгер Верен.

Полицията е наредила на местните жители да не напускат домовете си, докато тече полицейската операция. А на кадри се вижда как полицията ескортира хора до линейки. Германският канцлер Олаф Шолц описа стрелбата като брутален акт на насилие. А в изявление от общността на "Свидетелите на Йехова" в Германия заявиха, че са дълбоко натъжени от ужасяващото нападение срещу нейни членове.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС