ЕК: Прекратяването на договорите за ваксини е специфично, държавите са били наясно

"Ваксините помогнаха да избегнем много смъртни случаи", категоричен бе говорител на ЕК

09.03.2023 | 14:49 Редактор: Михаела Димитрова
ЕК: Прекратяването на договорите за ваксини е специфично, държавите са били наясно

Количествата ваксини срещу Ковид-19 са договаряни с производителите им с участието на представители на всички страни членки. Това коментира говорителят на Европейската комисия Стефан де Кеерсмакер относно думите на министъра на здравеопазването Асен Меджидиев, че България ще настоява пред Европейската комисия за прекратяване на договора с Pfizer, тъй като за миналата година е унищожила 2 млн. дози, а за тази предстои да унищожи още едно огромно количество.

"Става въпрос за съвместна работа, в която са участвали Комисията и страните членки. Държавите са били съвсем наясно за условията на всички сключени договори с производителите на ваксини. Министрите от Съвета на ЕС дадоха мандат на Комисията и по-точно на преговарящия екип да подновят договорите, за да отговорят по-добре на нуждите", каза говорителят на Комисията, цитиран от БНР.

Де Кеерсмакер заяви, че в договорите има условия за тяхното прекратяване, които определи като "твърде технически и специфични". По повод ефективността на ваксините, той добави, че тя е била потвърждавана многократно от Европейската агенция по лекарствата.

"Ваксините помогнаха да избегнем много смъртни случаи", подчерта говорителят на ЕК.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR