Нов закон във Великобритания забранява нелегалните мигранти да кандидатстват за убежище

Според британския министър на вътрешните работи пристигащитe ще бъдат "премахвани бързо"

07.03.2023 | 21:57 Редактор: Михаела Димитрова
Нов закон във Великобритания забранява нелегалните мигранти да кандидатстват за убежище

Британският министър на вътрешните работи Сюела Брейвърман обяви в Камарата на общините нов законопроект за нелегалната миграция. Нелегално пристигналите няма да имат право да кандидатстват за убежище в Обединеното кралство.

Новото законодателство означава, че мигрантите, пристигащи с малки лодки през Ламанша, ще бъдат "премахвани бързо", каза самата тя.

"Те няма да престанат да идват тук, докато светът не разбере, че ако влезеш във Великобритания нелегално, ще бъдеш задържан и върнат обратно в собствената си страна, ако тя е сигурна - или прехвърлен в трета сигурна страна, каквато е Руанда", поясни вътрешният министър.

По въпроса за международните закони Брейвърман каза, че "не може категорично да каже" дали новият законопроект е в съответствие със законите за правата на човека.

"Разбира се, Обединеното кралство винаги ще се стреми да спазва международното право и аз съм уверена, че това законодателство е съвместимо с международните ни задължения", допълни Брейвърман, цитирана от БНР.

Вътрешният министър каза още, че 100 милиона търсещи убежище биха могли да получат защита в Обединеното кралство, ако не се промени законът. Тя призова депутатите да подкрепят новото законодателство.

Плановете на правителството обаче бяха сериозно критикувани от опозицията и правозащитни организации, защото много от пристигащите да търсят убежище идват от страни с деспотични режими или бушуващи военни конфликти. 

Снимка: БГНЕС