Повтаря ли се картината от Турция? 2 силни труса срутиха сгради във Филипините

Второто земетресение е наложило евакуацията на стотици жители от домовете им

07.03.2023 | 14:50 Редактор: Ирена Бакърджиева
Повтаря ли се картината от Турция? 2 силни труса срутиха сгради във Филипините

Две силни земетресения разтърсиха южната част на Филипините днес, съобщиха властите, като второто е повредило сгради и е наложило евакуацията на стотици жители от домовете им, съобщи АФП.

Земетресение с магнитуд 6,0 по скалата на Рихтер е станало около 14:00 ч. (06:00 ч. по Гринуич), на няколко километра от община Марагусан в планинската златодобивна провинция Давао де Оро на остров Минданао, съобщи Геологическата служба на САЩ. Местните власти съобщиха, че няма данни за жертви или значителни щети.

Но вторият по-слаб трус с магнитуд 5,6 по Рихтер удари близо три часа по-късно в съседната община Нов Батаан, предизвиквайки срутване на някои къщи. Отговорникът за бедствията в Ню Батаан Лин Доллоласа заяви, че близо 300 души са били принудени да напуснат домовете си в село Андап, където "няколко къщи са се срутили".

Около 100 души, намиращи се в търговски център в град Тагум, в съседната провинция Давао дел Норте, са били ударени от падащи стъкла и плочи, докато са бягали от сградата, каза Джей Суайбагио, отговорник за информацията в провинцията.

"Бях на третия етаж и купувах офис консумативи, когато земетресението внезапно се разрази. Когато стигнахме до първия етаж, видяхме счупени бутилки с вино и подправки. Осветлението угасна, но се включиха аварийни светлини, които ни помогнаха да се ориентираме", каза Суайбагуио пред АФП.

Снимки, публикувани на страницата във Facebook на Агенцията за бедствия в Давао дел Норте, показват срутени участъци от тавана в търговския център в Тагум, което тя приписва на "поредицата от инциденти, свързани със земетресението".

Правителството на Давао дел Норте преустанови работата и учебните занятия днес и утре, за да даде възможност за проверки на обществените сгради и инфраструктурата, предаде БГНЕС.

Първият трус е продължил около 30 секунди и е бил последван от вторични трусове, казва ефрейтор Стефани Клемен, полицейски служител в Тагум, на около 40 км от Марагусан.

"Веднага влязохме под бюрата си, а когато земята спря да се тресе, излязохме направо навън. Все още сме навън, защото току-що ни удари умерен вторичен трус", казва Клемен пред АФП.

Въпреки че земетресението не изглежда да е разрушило нещо, Клемен каза, че то е било достатъчно силно, за да "предизвика страх".

Снимка: БГНЕС