Франция бори инфлацията - раздава ваучери за храна на най-бедните домакинства

Тази мярка е част от тримесечния антиинфлационен план на държавата

07.03.2023 | 10:13 Редактор: Ирена Бакърджиева
Франция бори инфлацията - раздава ваучери за храна на най-бедните домакинства

Френското правителство взе решение да предостави купони за храна на най-бедните домакинства, които се борят с покачващите се цени, съобщи министърът на икономиката.

Бруно Льо Мер обяви мерки за справяне с последиците от инфлацията след дълги дискусии с компаниите производители и търговци на дребно за намаляване на цените на продуктите за масово потребление.

"Ще има чек за храна за най-скромните домакинства", каза той на пресконференция в Париж. "Наложително е да защитим всички домакинства, изправени пред увеличението на цените на храните и на продуктите от ежедневието", добави Льо Мер.

Той разкри "антиинфлационния тримесечен план" на правителството с компаниите за масова дистрибуция, като добави, че предприетите мерки ще бъдат в сила през следващите три месеца. Ще бъде прието лого на "антиинфлационното тримесечие", за да се идентифицират продуктите с най-ниска цена, каза още той.

В края на тримесечието ще се проведат нови дискусии, допълни той, и от производствените предприятия ще бъде поискано да договорят цените на продуктите си с търговските дружества, информира БГНЕС.

Френската статистическа служба Insee съобщи, че годишната потребителска инфлация е нараснала до 6,2% през февруари, според предварителните данни, публикувани миналата седмица. Цените на хранителните продукти са скочили с 14,5% на годишна база през февруари, което е ускорение спрямо 13,3% през януари, съобщи Insee.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Баси простотията. Взимат пари от мен за да помогнат на мен. В същото време бизнеса ще си прави печалбите.... Сигнализирай за неуместен коментар