Магазините във Франция намаляват цените на храните, за да овладеят инфлацията

"Това е силно споразумение, което ще бъде видимо и ще защитава нашите граждани", заяви френският министър на финансите

06.03.2023 | 23:00 Редактор: Вяра Димова
Магазините във Франция намаляват цените на храните, за да овладеят инфлацията

Търговците на дребно във Франция се съгласиха да предложат възможно най-ниските цени за основни хранителни продукти, за да помогнат на домакинствата да се справят с нарастващата инфлация. Това каза френският министър на финансите Бруно Льо Мер.

"Веригите супермаркети ще понесат удар върху печалбите си в размер на няколкостотин милиона евро чрез намаление на цените на продуктите по време на тримесечна кампания", заяви той. Засегнатите артикули ще носят лого с френското знаме и лозунга "антиинфлациoнно тримесечие".

"Това е силно споразумение, което ще бъде видимо и ще защитава нашите граждани", каза Льо Мер на пресконференция. Най-големият скок на цените от едно поколение се превръща във все по-голямо предизвикателство за френския президент Еманюел Макрон, който вече е изправен пред масови протести заради плановете си за основен ремонт на пенсионната система.

Въпреки че бяха похарчени огромни суми за овладяване на първоначалния шок от цените на енергията, който започна в края на 2021 г., стресът върху публичните финанси наложи известна подкрепа да бъде прекратена. Хранителната инфлация е още по-сложна, тъй като правителството не може лесно да се намеси, както на пазарите на електроенергия и природен газ.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС