Историческо: Държавите от ООН се споразумяха да защитават океаните

Не е ясно дали Русия и Китай ще бъдат част от споразумението

05.03.2023 | 15:32 Редактор: Михаела Димитрова
Историческо: Държавите от ООН се споразумяха да защитават океаните

След години на преговори страните-членки на ООН се споразумяха за текста на първото международно споразумение за опазване на световните океани. "Корабът достигна брега", заяви ръководителят на конференцията на ООН Рена Лий в събота в централата на ООН в Ню Йорк под аплодисментите на делегатите. Споразумението беше постигнато след сесия, продължила повече от 24 часа.

Държавите-членки на ООН се бореха напразно повече от 15 години да постигнат споразумение за опазване на биологичното разнообразие в открито море.

"Текстът, по който делегатите се съгласиха след две седмици интензивни разговори, вече не може да бъде съществено променен", коментира председателят на конференцията Рена Лий. "Няма да има възобновяване или съществени дискусии", каза Лий пред преговарящите. Споразумението трябва да бъде официално прието веднага след като бъде прегледано от адвокати и преведено на шестте официални езика на ООН", обяви Лий. 

Остана неясно дали Русия и Китай ще бъдат част от споразумението. Преговарящите се усъмниха в това заради възприеманото деструктивно отношение на делегацията от Москва. Но Китай също беше смятан за нестабилен кандидат, пише Kronen Zeitung.

[sc: relatedarticles ids:297308 /

"Договорът е голям успех за опазването на океаните. Това показва, че опазването на природата може да триумфира над геополитиката и интересите за печалба", казаха в изявление от "Грийнпийс". "Договарящите държави обаче не трябва да почиват на лаврите си, а трябва бързо да ратифицират споразумението, за да може то да бъде изпълнено."

Снимка: Pixabay