Отложиха делото срещу обвинения за железопътната катастрофа в Гърция началник на гарата

Синдикатите в гръцките железници обявиха 48-часова стачка

04.03.2023 | 18:46 Редактор: Вяра Димова

Съдебният процес срещу началника на гарата в Лариса, обвинен за железопътната катастрофа в Гърция, при която загинаха 57 души, бе отложен с един ден.

Синдикатите в гръцките железници обявиха 48-часова стачка, заради трагичната влакова катастрофа, в резултат на която загинаха най-малко 57 души. В Атина и в Лариса имаше протести, стигна се и до напрежение.

Протестиращи хвърляха запалителни течности и замеряха полицаите, охраняващи протеста около час. "Изпитваме най-вече гняв, че това може да се случи през 2023. Как два влака могат да се сблъскат? Как това се случва, когато на разположение имаме толкова много технологии?", каза един от младежите.

Протестиращите определят влаковата катастрофа, в която загинаха 57 души като престъпление и обвиняват властите в лошо управление, довело до тежкото състояние на железниците.

"Ние ще бъдем гласа на онези, които загубиха живота си, така че това престъпление да не бъде прикрито, а някой да поеме отговорност", казаха още протестиращите.

В отговор премиерът Кириакос Мицотакис обеща бързо и прозрачно разследване на причините за катастрофата. Показания пред разследващите органи даде началникът на гарата в град Лариса, основен обвиняем за смъртоносната катастрофа.

Синдикатите заявиха, че ще организират протест на площад "Синтагма" и в неделя сутринта и изпратиха на гръцкото правителството искане с мерки за сигурността на железопътния транспорт. Железопътните услуги в страната са спрени от сряда следобед.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: БГНЕС