Комисия ще разследва земетресенията в Турция

Ще работи три месеца, за да проучи последиците, строителството и проектите за градска трансформация

03.03.2023 | 10:01 Редактор: Вяра Димова
Комисия ще разследва земетресенията в Турция

Турският парламент състави комисия, която да разследва неотдавнашните земетресения в Турция и да засили предпазните мерки срещу бедствия в страната, съобщи в. "Дейли сабах". Тя беше сформирана въз основа на съвместно предложение, подписано от пет политически партии.

Тя ще се състои от 21 членове, ще работи в продължение на три месеца, за да проучи последиците от земетресенията на 6 февруари, да обсъди начините за увеличаване на строителството на устойчиви на земетресения сгради и проектите за градска трансформация, както и да предприеме необходимите мерки за справяне с природното бедствие.

Заместник-председателят на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бюлент Туран отбеляза, че земетресенията са реалност в Турция и законодателите са длъжни да предприемат съвместни мерки и да направят всичко необходимо, за да се справят с тях, съобщи БНР.

Най-малко 45 089 души загинаха при двата труса с епицентър в окръг Кахраманмараш, които разтърсиха югоизточната част на Турция на 6 февруари. Най-малко 11 020 вторични земетресения са станали в района след двата разрушителни труса. Близо два милиона са хората, които са били евакуирани или са напуснали със собствени средства засегнатите от земетресението райони.

Снимка: БГНЕС