Погнаха Турция в съда в Хага, предадоха показанията на над 1300 "жертви"

Обвинителният акт е заради преследванията на опозиционери

02.03.2023 | 12:39 Редактор: Тодор Петров
Погнаха Турция в съда в Хага, предадоха показанията на над 1300

Европейски юристи са внесли в Хагския трибунал обвинителен акт срещу Турция заради преследванията на опозиционери. На Международния наказателен съд са предадени показанията на над 1300 жертви.

Внесеният в Международния наказателен съд в Хага обвинителен акт включва сведения за мъчения, отвличания, както и неправомерни арести и преследвания на около 200 000 противници на турския президент Реджеп Ердоган, съобщава основаната през 2021 година в Женева инициатива "Трибунал за Турция". Бившият белгийски вицепремиер Йохан Ванде Ланоте, който участва в акцията, изрази увереността си, че съдът ще приеме досието. 

Главният обвинител на Международния наказателен съд Карим Хан трябва да реши дали да се проведе разследване. Турция не признава съда, но инициаторите все пак смятат, че обвиненията могат да бъдат разгледани. Изброените в обвинителния акт престъпления са извършени и на територията на 45 от държавите, учредили Международния наказателен съд.

Изброените в обвинителния акт 1300 случая се отнасят за хора, които турското правителство свързва с живеещия в изгнание в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, пише DW.

Споменати са 17 предполагаеми отвличания от Албания, България, Камбоджа, Габон, Кения, Молдова, Монголия и Швейцария на хора, отведени в Турция. Освен това на над 200 души произволно са били отнети международните паспорти.

Снимка: БГНЕС