Европейците отчитат най-резкия спад на потреблението на газ

В Северна Америка вече са преодолени всички загуби от 2020 година

28.02.2023 | 15:05 Редактор: Искра Ангелова
Европейците отчитат най-резкия спад на потреблението на газ

Потреблението на газ в Европа намалява с рекордните 13% през 2022 година, сочи анализът на Международната агенция за енергетика (МАЕ) за развитието на газовия пазар. Това е доста сериозна редукция на фона на световните тенденции - потреблението намалява с 1,6 на сто.

Ограниченото потребление не е изненада на фона на високите цени на природния газ заради войната в Украйна и предприетите действия за намаление на потреблението и повишаването на енергийната ефективност (например масовото инсталиране на термопомпи в европейските домакинства). Високите температури през зимата също помагат за намаление на потреблението на природния газ - в края на годината потреблението на газ е с 25% по-ниско на годишна база.

В Азия търсенето на газ намалява с 2% заради високата цена на втечнения газ, както и заради ограниченията в Китай, свързани с пандемията от коронавируса.

Първоначалните данни обаче показват, че в Северна Америка вече са преодолени всички загуби от 2020 година и потреблението се увеличава с 4,4 на сто. В САЩ ръстът е от 5,4 на сто. В Канада повишението е още по-съществено - със 7,8 на сто.

Търгуваните обеми с втечнен газ се увеличават с 6% през 2022 година и пазарът вече се изчислява на 450 млрд. долара, сочат още данните на агенцията. Ръстът на продадените количества е по-бавен от този през предходната 2021 година, което е резултат от високите енергийни цени и забавяне на икономическата активност като цяло. Повишените цени обаче удвояват приходите от изтъргуваните количества.

Броят танкери, превозващи втечнен газ, е рекорден - 165, или ръст от 130 на сто спрямо 2021 година.

Четете цялата статия в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com