В Еквадор откриха близо 8,8 тона кокаин в пратка банани за Белгия

Наркотиците биха стрували приблизително около 330 милиона долара

27.02.2023 | 15:25 Редактор: Михаела Димитрова
В Еквадор откриха близо 8,8 тона кокаин в пратка банани за Белгия

Полицията в Еквадор откри почти 8,8 тона кокаин в пратка банани, пътуваща за Белгия. По думи на местната полиция наркотиците биха стрували приблизително около 330 милиона долара.

Еквадор се превърна в една от основните транзитни страни за кокаин, произведен в съседните Перу и Колумбия. Миналата година повече от 200 тона от наркотика бяха конфискувани в страната на Андите, голяма част от които в пристанището на Гуаякил.

Тъй като Еквадор е най-големият износител на банани в света, контрабандистите често се опитват да скрият незаконните си пратки сред плодовете, които се изпращат от Гуаякил до дестинации по целия свят. Последният улов е намерен в контейнер, пълен с каси с банани, предназначени за Белгия.

Инцидентът съвпада с посещението на белгийския вътрешен министър Аналис Верлинден и европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон в Еквадор и Колумбия, информира Би Би Си.

Двамата служители искат да засилят сътрудничеството с двете южноамерикански нации в борбата срещу трафика на наркотици. Белгия се превърна в страната, в която са заловени най-големите количества кокаин в рамките на Европейския съюз през последните години, като пристанището на Антверпен е основната входна точка за незаконния наркотик.

Снимка: Pixabay