"Въстание за мир": Хиляди германци излязоха на протест срещу войната в Украйна

Участие в марша край знаменитата Бранденбургска врата са взели 10 000 души

26.02.2023 | 22:45 Редактор: Ирена Бакърджиева

Хиляди германци излязоха на протест срещу войната в Украйна, на който настояха за незабавни преговори за мир и се обявиха против доставките на оръжия за Киев, предаде Ройтерс.

Акцията късно в събота бе под наслов "Въстание за мир" и бе организирана от известни политици от левия и крайнолевия спектър. Тя се проведе ден след друга демонстрация, в подкрепа на Украйна, по случай първата годишнина от руската инвазия. Навлизането на конфликта във втората му година предизвика обещания за още оръжия от западните съюзници на Украйна, поредна порция санкции срещу Русия и демонстриране на подкрепа за Киев в цял свят.

"Призоваваме германския канцлер да спре ескалацията на доставките на оръжия. Веднага! Защото всеки загубен ден коства още 1000 загубени живота и ни приближава до Трета световна война", пише на уебсайта на организаторите на протеста в Берлин, цитиран от "Труд".

Полицията съобщи, че участие в марша край знаменитата Бранденбургска врата са взели 10 000 души. Силите на реда бяха мобилизирали 1400 свои представители, които да охраняват реда и да следят за спазването на забраната за носене на военни униформи, руски и съветски знамена и крайнодесни символи.

Снимка: БГНЕС