Спасители извадили раждаща котка от руините в Турция 11 дни след земетресението

Ветеринари са извършили спешно цезарово сечение в зоопарка в Газиантеп

25.02.2023 | 09:06 Редактор: Ирена Бакърджиева
Спасители извадили раждаща котка от руините в Турция 11 дни след земетресението

По време на издирвателните и спасителните дейности екипите на Службата за управление при бедствия и аварии (AFAD) извадиха раждаща котка от развалините на 11-ия ден след земетресението. След като разбрали, че котката е бременна, екипите съобщили за ситуацията на ветеринарите в зоопарка в Газиантеп.

Котката, спасена от развалините в квартал Nurdağı в Газиантеп роди три котенца, след като ветеринарите извършиха спешно цезарово сечение в зоопарка в града.

Котката беше спасена, след като на 6 февруари земетресенията в центъра на Кахраманмараш разтърсиха региона, изравнявайки със земята хиляди сгради и причинявайки смъртта на най-малко 43 000 души.

Берна Саръчичек, директор на отдела по ветеринарните въпроси, заяви пред Анадолската агенция (АА), че още от първия ден на земетресението те, както и всички звена на столичната община, са предприели действия за спасяване на животните и осигуряване на адекватното им лечение.

Обяснявайки, че в приютите им за животни не е имало големи щети, Саръчичек заяви: "След като разбрахме, че нашият приют е в безопасност, помислихме какво можем да направим за близките провинции. Не можехме да се свържем по телефона, затова се преместихме в окръзите Нурдаги и Ислахие и в околните провинции с екип от 65 души, осем от които бяха ветеринарни лекари. В приюта в Кахраманмараш нямаше персонал".

"Първо нахранихме и почистихме животните там и в Хатай. Изпратихме храна на приюта в Шанлъурфа. Оттогава се опитваме да помагаме навсякъде, както в центъра, така и в окръзите и близките провинции", каза тя, цитирана от БГНЕС.

"Котката започна да ражда, докато беше затрупана под развалините. Екипите на AFAD я намериха и се свързаха с нас. Тук извършихме цезарово сечение. За съжаление, едното котенце почина, но спасихме майката с другите три котенца. В момента тя се лекува в интензивното отделение заедно с малките си. Смятаме, че ще се оправят след 15 дни", твърди доктор Саръчичек.

Снимка: БГНЕС