Турция ще строи 14 000 сгради за пострадалите, но с по-малко етажи

Към момента са оценени 80% от щетите в районите

24.02.2023 | 13:35 Редактор: Вяра Димова
Турция ще строи 14 000 сгради за пострадалите, но с по-малко етажи

Турция ще започне до края на февруари строежа на 14 хиляди жилища за пострадалите от земетресенията, съобщи министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум пред Анадолската агенция.

По думите му в следващите дни предстои да бъде организиран търг за строежа на жилищата и да започне строителният процес.

Курум посочи, че към момента са оценени 80% от щетите в районите, засегнати от трусовете на 6 февруари в Южна Турция. До няколко дни процесът, с който са ангажирани 7300 души персонал, ще бъде напълно завършен.  

Разрушения или поражения са докладвани за общо 164 хиляди сгради и 518 хиляди жилища. По-голямата част от повредените здания са построени преди 1999 г., каза министърът. 

Новите жилища, които ще бъдат изградени в зоната на земетресенията, ще бъдат предмет на ограничения по отношение на броя на етажите, съобщи още той. Те няма да надвишават 3-4 етажа. Апартаментите ще се състоят от три спални и хол със светла площ от 85 квадратни метра.

В селата къщите също ще бъдат четиристайни, като тяхната светла площ ще е от 93 кв.м, посочва държавната телевизия ТРТ Хабер, позовавайки се на същото изказване на министъра. Магазините вече няма да се намират на приземния етаж, а ще бъдат строени до новопостроените сгради, съобщи БТА.

"С подкрепата на нашия народ ще осъществим градска трансформация в окръзите Истанбул, Анкара и Измир и няма да оставим безпомощни своите граждани", каза Курум. 

Снимка: БГНЕС