Еврокомисар: 400 руски шпиони са изгонени от ЕС през 2022 г., Путин иска да ни унищожи

"България и Румъния трябва да бъдат включени в Шенген, за да помогнат за обмена на полицейска информация", смята Илва Йохансон

24.02.2023 | 22:02 Редактор: Петя Кръстева
Еврокомисар: 400 руски шпиони са изгонени от ЕС през 2022 г., Путин иска да ни унищожи

"Европейският съюз трябва да засили визовия контрол и сигурността на границите, за да предотврати влизането на руски шпиони в Шенгенското пространство, смята европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон.

По думите ѝ руският президент Владимир Путин  "иска да унищожи Европейския съюз.

"Ние сме заплаха за него, имаме демокрация, свобода, просперитет. Нуждаем се от по-строги проверки на молбите за визи и от по-голяма сигурност на нашите граници”, добави тя.

На 7 март трябва да влезе в сила нова система за обмен на информация в Шенгенското пространство.

"Днес само половината от тези, които влизат в Европейския съюз с виза, се проверяват от системата за обмен на информация в Шенген. Това означава, че имаме много руснаци, които не са проверени”, отчете тя.

Според Йохансон са необходими биометрични проверки, в случай че агентите използват фалшиви паспорти. Статистика, цитирана от нея, гласи, че около 400 руски шпиони са били експулсирани от ЕС миналата година, пише "Труд".

"България и Румъния също трябва да бъдат включени в Шенгенското пространство тази година, за да спомогнат за обмена на полицейска информация", каза още комисарят.

Снимка: БГНЕС