Великобритания ще обезпечи с изтребители всяка страна, която изпрати бойни самолети на Украйна

Обединеното кралство изпраща боеприпаси и оръжия на Киев

24.02.2023 | 15:00 Редактор: Искра Ангелова
Великобритания ще обезпечи с изтребители всяка страна, която изпрати бойни самолети на Украйна

Великобритания е готова да гарантира сигурността или да обезпечи с изтребители всяка страна, която иска да изпрати руски или съветски бойни самолети на Украйна, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Обединеното кралство изпраща боеприпаси и оръжия на Украйна и в момента обучава украински войници да боравят с британски танкове, но се възпротиви на предложението на украинския президент Володимир Зеленски да изпрати свои изтребители в подкрепа на Киев. Съюзниците от НАТО не са склонни да предоставят модерни западни бойни самолети на Украйна с аргумента, че обучението на екипажите ще отнеме твърде много време, отбелязва ДПА.

Уолъс заяви, че един от начините за бърза подкрепа за Украйна е страните, които разполагат с изтребители "МиГ-29" и "Су-24", да ги дарят на Киев, а Великобритания ще гарантира тяхната сигурност и ще им предостави изтребители за временно ползване. Британският министър обаче не е сигурен дали някоя от тези страни е склонна да предприеме това на този етап.

Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли пък заяви, че Обединеното кралство налага забрана за износа на всякакво оборудване, за което е установено, че се използва от Русия на бойното поле в Украйна, предава БТА.

Министерството на външните работи, Общността на нациите и развитието на Великобритания съобщи, че международно координираният пакет от санкции включва забраната за износ на части за самолети, радиооборудване и електронни компоненти, които могат да бъдат използвани от руския военнопромишлен комплекс.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Истината
преди 1 година
Най голямото оръжие на Путин са бежанците от руския блок който се разпада все още. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Истината
преди 1 година
Всички политици едно говорят друго правят. Защото няма демокрация, а диктатура. Мирът не е да пратиш с криза или война всички на небето! Сигнализирай за неуместен коментар