365 дни смърт, страх и милионна бежанска вълна: Как войната промени Европа

За първи път след Втората световна война безпрецедентно беше атакуван световният ред

24.02.2023 | 13:41 Редактор: Искра Ангелова

Преди една година Русия не просто нахлу в Украйна - за първи път след Втората световна война световният ред бе безпрецедентно атакуван. Затова след фаталния среднощен час, който събуди Украйна и промени Европа, нищо вече не е същото - нито в Украйна, нито в Европа.

Около 5 часа сутринта на 24 февруари 2022 година руските въоръжени сили нахлуват на украинска територия от три фронта - в северната, източната и южната част на страната. Тогава руският президент Владимир Путин обяви "специална военна операция".

"Реших да проведа "специална военна операция". Тя има за цел да защити хората, които в продължение на 8 години са подлагани на издевателство и геноцид от страна на киевския режим", заяви тогава Путин.

След това обръщение на руския президент животът на милиони украинци се преобърна. Ракетни удари имаше в цялата страна. Бомбардировките заличиха цели градове от лицето на Земята. Мариупол, Бахмут, Буча и Харков се превърнаха в емблема на войната.

Сградите се превърнаха в развалини, а хората, прегърнали децата си и взели в ръце и малкото което им останало, живяха дни наред в бомбоубежища с надежда да се спасят. В Мариупол - един от най-тежко бомбардираните градове от началото на войната, десетки хиляди хора седмици наред бяха блокирани при нечовешки условия - без храна, вода и лекарства и под непрестанен обстрел.

Година на сълзи, смърт, страх, непрестанно звучене на сирени - такива бяха изминалите 365 дни за украинците. Армията успяваше да си върне контрола над територии, завзети от Русия, издигаха наново украинския флаг насред рухналите сгради. А украинците посрещаха войниците си като герои.

Днес Украйна влиза във втората година от войната. Но вече си е върнала по-голямата част от окупираните територии. Инвазията предизвика най-тежката бежанска криза в Европа от Втората световна война насам със съпътстваща глобална продоволствена криза. Редица държави застанаха зад Украйна и оказаха подкрепа.

Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза първата годишнина от войната с послание за непокорство към своя народ с думите: "Ще победим всички".

"Ние сме силни. Готови сме за всичко. Ще победим всички. Ето как започна всичко на 24 февруари 2022 г. Най-дългият ден в живота ни. Най-трудният ден в най-новата ни история. Събудихме се рано и оттогава не сме спали. Основният извод от нея е, че сме оцелели. Не бяхме победени. И ще направим всичко, за да победим тази година", категоричен бе Зеленски.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.