България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стотици хиляди жертви и патова ситуация: Увеличават се рисковете от глобален конфликт

Коментар за продължаващата война в Украйна на Милен Керемедчиев и Любомир Кючуков

24.02.2023 | 09:10 Редактор: Искра Ангелова

На този ден точно преди една година светът се събуди с новината, че Русия напада Украйна.

"Преди една година журналисти ме събудиха в 4:30 ч. Това беше една от най-шокиращите новини, които човек може да получи. Елементът на изненадата в началото беше в полза на Русия. Първите дни виждахме много бързо и интензивно настъпление на руските части, видяхме да се бият в крайните квартали на Киев. Това проникване беше много дълбоко, както явно е бил и първоначалният план. След една година виждаме, че 30% от окупираната територия в началото в момента не е под руски контрол", каза бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

По думите му 30% от личния състав на руската армия е убит.

"Говорим за стотици хиляди жертви, десетки хиляди цивилни жертви. Говорим за една патова ситуация в момента, в която се вижда, че нито една от страните не може да направи сериозен пробив на другата. Връщаме се в старите окопни войни, в които ще се хвърлят повече и повече хора, но няма да има бързо разрешение на този конфликт от гледна точка на бойното поле", допълни Керемедчиев.

Според директора на Института по икономика и международни отношения - Любомир Кючуков, дори една година по-късно ние не сме по-близо до мира.

"Това означава, че или не се опитваме, или не успяваме да постигнем това. Трябва да видим има ли алтернативи да се спре войната. Има липса на желание за мир и от двете страни. Когато се предлагат мирни планове, в тях отсъства елементът "преговор". И в двата случая Русия казва: "Да, ние сме готови за мир, ако бъде признато териториалното статукво". Това са Крим и четирите области. Украйна казва: "Ние сме готови за мир, когато Русия се изтегли от всички територии и виновните за войната бъдат предадени на трибунал", което също изключва преговори", поясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

И припомни за китайското мирно предложение.

"Има два нови елемента, които досега отсъстваха - първото е прекратяване на военните действия, вторите са преговорите. Без да се върви по този начин - няма как да се постигне мир, иначе вървим към една дълга и ескалираща война, защото тя първоначално беше нискотехнологична. Русия праща все повече военнослужещи на фронта, ние изпращаме все повече оръжие", добави Кючуков.

Керемедчиев подчерта, че Китай все повече заема страна в конфликта и личи подкрепата ѝ за Русия.

"Вече има индикации, че дори във военното сътрудничество се опитва да помага на Русия. И то от гледна точка на високотехнологичните компоненти, които започват да липсват в руските въоръжени сили. Към края на тази година може да говорим за иницииране на някакви преговори и Турция ще бъде по-активната страна, отколкото Китай в тези преговори", коментира Керемедчиев.

Той смята, че Ердоган ще спечели и тези избори след опустошителното земетресение в Турция: "Той ще има силна роля в започване на преговори, но преди това ще минем през много фатални сцени, ще има десетки загинали."

Любомир Кючуков посочи, че рисковете от глобален конфликт се увеличават.

"И в речта на Путин, и в речта на Байдън се казваше едно и също. По своето съдържание те бяха "войната продължава до победа". Но там нямаше предложени стъпки към мира. Териториалните въпроси за много дълго време ще останат нерешени. За да се стигне движение напред, първо трябва да се постигне съгласие за спиране на военните действия. Най-големият проблем е, че тази война поставя приоритет върху територията вместо върху хората", каза още той.

Керемедчиев е категоричен, че санкциите са направили Европа по-слаба.

"Европа стана все по-зависима от руските енергоизточници през последните 7-8 години. След започването на военните действия, лидерите трябваше да променят тази зависимост за дни, а тя е трупана с години. Русия все още не изпитва пълната сила на санкциите. В следващите 10-20 години тя ще изостава и от Китай, и от САЩ", смята той.

Гледайте целия разговор във видеото.