Как земетресенията промениха стратегията на Ердоган за предстоящите избори

2 млн. избиратели са напуснали района на земетресението, сочат данни на правителството

23.02.2023 | 16:22 Редактор: Вяра Димова
Как земетресенията промениха стратегията на Ердоган за предстоящите избори

Турският президент Реджеп Ердоган планира да ускори усилията за възстановяване след двете смъртоносни земетресения и да се придържа към обявения по-рано график за изборите, като се стреми да укрепи популярността си преди вероятния удар върху икономиката, предава Bloomberg.

Според запознати с разговорите, Ердоган и висши членове на неговата партия АК са провели срещи миналата седмица, за да обсъдят плюсовете и минусите на отлагането на изборите, за да се справят с последиците от природното бедствие. Заключението им е било да се придържат към предложения график за гласуване на 14 май, въпреки че остава възможността и за връщането към първоначалната дата 18 юни, казаха те.

Решенията не бяха променени, дори след като в понеделник Турция беше засегната от още два труса в същия район, в който се случиха и първите два, казаха лицата.

Земетресенията, които опустошиха Югоизточна Турция и Сирия преди две седмици, отнеха живота на повече от 42 000 души и разрушиха цели градове, прекъсвайки предизборните кампании, които вече бяха започнали. В зоната на земетресението живеят около 8 млн. регистрирани гласоподаватели, или 14% от избирателите, и се очаква Върховният избирателен съвет на Турция да се произнесе как и дали изобщо може да се провеждат избори там. По данни на правителството около 2 млн. избиратели са напуснали района.

Бизнес група оценява икономическите щети от земетресението в Турция на 84 млрд. долара. Очаква се това да бъде една от най-трудните изборни надпревари през двете десетилетия на управлението на Ердоган. Скоростта на реакция на страната при извънредни ситуации и качеството на строителните работи през годините на мащабно строителство доведоха до нарастващи критики към президента, който в отговор на това обеща многомилиардно строителство на защитени от земетресения сгради и раздаде помощи на пострадалите от земетресението.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС