Беларус: Украинска армия е съсредоточена на общата граница, заплашва сигурността ни

Минск заплаши, че при необходимост ще се вземат мерки за адекватна реакция

21.02.2023 | 15:04 Редактор: Ирена Бакърджиева
Беларус: Украинска армия е съсредоточена на общата граница, заплашва сигурността ни

Беларус съобщи за значително групиране на украински войски близо до нейната граница и предупреди, че това представлява заплаха за нейната сигурност, пише Ройтерс.

"В момента значителна групировка на украинската армия е съсредоточена в непосредствена близост до беларуско-украинския участък от държавната граница", се казва в съобщение на Министерството на отбраната в Telegram.

"Вероятността от въоръжени провокации, които могат да прераснат в гранични инциденти, е висока от дълго време", се казва в съобщението и се добавя, че ще се вземат "мерки за адекватна реакция", но ще се действа сдържано.

Беларус позволи на Русия да използва нейната територия като стартова площадка за нахлуването в Украйна преди година, а президентът Александър Лукашенко заяви миналата седмица, че е готов да направи това отново.

Украйна изразява опасения от месеци, че Беларус може да се присъедини към войната на страната на Русия, потенциална заплаха, която принуди Киев да отклони войски, за да защити северната част на страната, докато води война с Русия на изток и юг.

Лукашенко казва, че Беларус ще влезе във войната само, ако бъде нападната от Украйна.

Неговата армия се обучава с руските сили от месеци. В изявлението от вторник се казва, че тази година са планирани повече от 150 съвместни събития, включително голямо учение, наречено "Щит на Съюза 2023" през септември.

Снимка: БГНЕС