Лукашенко към Путин: Беларус ще произвежда щурмови самолети руска конструкция

Западът не успя да лиши Русия и Беларус от капацитета им в информационните технологии, изтъкна беларуският президент

17.02.2023 | 18:02 Редактор: Вяра Димова
Лукашенко към Путин: Беларус ще произвежда щурмови самолети руска конструкция

Беларус има готовност да започне производство на щурмови самолети руска конструкция, "каквито се представят добре в Украйна", с незначителна технологична подкрепа от Русия. Това заяви беларуският президент Александър Лукашенко на среща с руския си колега Владимир Путин, предаде ТАСС.

"В Беларус се изработват вече близо хиляда вида части за руски модели самолети като МС-21 и "Сухой Суперджет", посочи той в разговора, започнал в резиденцията Ново Огарьово край Москва.

Преди визитата си Лукашенко съобщи, че смята да обсъди с Путин проблеми в сферата на сигурността, отбраната, енергетиката и икономиката. Той не изключи разговорът да засегне по-специално руско-беларуската войскова групировка, разположена в страната му, информира БТА.

"Западът не успя да лиши Русия и Беларус от капацитета им в информационните технологии. Двете държави полагат усилия да заместват вноса на необходими компоненти, затруднен от западните санкции, със собствено производство - и този процес напредва. Руски фирми са поръчали вече на IT компании от Беларус услуги за над 300 милиона долара", каза Лукашенко.

Снимка: БГНЕС