Сирийските бежанци пак без дом, земетресенията съживиха травмите им от войната

Приблизително един милион сирийци живеят в районите на Турция, засегнати от трусовете

14.02.2023 | 18:01 Редактор: Ирена Бакърджиева
Сирийските бежанци пак без дом, земетресенията съживиха травмите им от войната

Сирийските деца бежанци в Южна Турция никога не са познавали време без война в родната си страна. Опустошителното двойно земетресение от миналата седмица удари домовете им далеч от Сирия, разбивайки безопасното им убежище само за нощ.

Приблизително един милион сирийци живеят в районите на Турция, засегнати от земетресенията на 6 февруари. Мнозина са загубили домовете си в болезнено ехо от разрушението, от което са избягали от другата страна на границата.

"Страх ме е, страх ме е. Винаги, когато отида в стаята си, си мисля, че се движи и ще рухне, а след това ще вдигне много шум", каза Фатима, прекрачвайки развалините на сграда, изравнена от трусовете. Тя е бежанка от Сирия и живее със семейството си в турския град Кахраманмараш близо до епицентъра на труса. Къщата им е силно повредена, но няма къде другаде да отидат.

Братята на Фатима казаха, че са загубили няколко приятели при земетресенията и са помогнали да бъдат изровени телата им, пише FRANCE 24.

"В деня след земетресението децата се бореха психологически", каза майката Амина. "Но те бяха принудени да се адаптират заради войната в Сирия. Всеки път, когато излязат, те се страхуват от ново земетресение или бомба, хвърлена от Башар Асад", добави тя.

Снимка: БГНЕС