Путин към Вучич: Сърбия е значим и надежден партньор на Русия

Подкрепяме вашите усилия за решаване на проблема с Косово, пише руският президент

14.02.2023 | 12:10 Редактор: Вяра Димова
Путин към Вучич: Сърбия е значим и надежден партньор на Русия

Русия високо цени балансираната външна политика на Сърбия в трудни международни условия. Това се посочва в телеграмата на руския президент Владимир Путин до сръбския президент Александър Вучич, изпратена по повод Деня на сръбската държавност, съобщават руски медии. Телеграмата на сръбския лидер е връчена от руския посланик в Сърбия Александър Борцан-Харченко, съобщиха от пресслужбата на сръбския лидер.

"Приемете сърдечните ми поздравления по повод националния празник на вашата страна – Деня на държавността. Сърбия е значим и надежден партньор на Русия. Ние високо ценим балансираната външна политика, провеждана от Белград в настоящите трудни международни обстоятелства. Подкрепяме вашите усилия, насочени за защита на териториалната цялост на страната и решаване на проблема с Косово. Убеден съм, че по-нататъшното развитие на руско-сръбското стратегическо партньорство е в пълно съответствие с интересите на нашите братски народи", се казва в текста на телеграмата, цитиран от "Труд".

Денят на държавността се празнува в Сърбия на 15 и 16 февруари, тези дни са обявени за почивни. Сръбската православна църква заема значително място в традицията на празнуването, тъй като официалният празник съвпада с църковния празник Сретение Господне.

На 15 февруари 1804 г. бъдещият княз Георгий Петрович Карагеорги вдига Първото сръбско въстание (1804-1813), с което започва борбата на сърбите за независимост от Османската империя. На 15 февруари 1835 г. е приета първата конституция на страната.

Снимка: БГНЕС