Белият дом даде подробности за свалените летателни обекти

Джон Кърби: За обектите, за които стана ясно от петък насам, няма причина да се приема, че те са изпратен с цел шпионаж

14.02.2023 | 07:55 Редактор: Вяра Димова
Белият дом даде подробности за свалените летателни обекти

Представители на Белия дом изнесоха информация за свалените летателни обекти от петък насам, като бе посочено, че към момента изглежда, че те не са били с възможностите на китайския балон, за който се смята че е бил изпратен с шпионска мисия.

Според администрацията на президента Джо Байдън трите обекта са били засечени заради промяна в начина на наблюдение на небето след случая с китайски балон, който бе свален по-рано този месец. Координаторът по национална сигурност Джон Кърби заяви, че за обектите, за които стана ясно от петък насам, няма причина да се приема, че те са изпратен с цел шпионаж, въпреки че това не може да се изключи. 

Те са били свалени, защото са представлявали риск за гражданската авиация заради надморската височина на която са се носили. 

Към момента няма информация за естеството на тези обекти, но Кърби каза, че се работи да се разбере повече от останките и след това да се информира обществото какво точно е намерено. 

Кърби също заяви, че редица организации сред които държавни, бизнес и академични използват обекти на подобна височина за цели, които не са злонамерени, като до свалянето на новите три обекта се е стигнало от предпазливост, информира БНР.

За последно обект бе свален над езерото Хюрън в щата Мичиган в неделя, който се е носил на височина от около 6 хиляди метра. Преди това бойни самолети свалиха обекти над Аляска и на територията на Канада които са били на височина около 12 хиляди метра. Гражданската авиация лети на височина около 10 хиляди метра. За сравнение китайският балон е бил на около 18 хиляди метра надморска височина.

Китай отрича балонът да е бил изпратен с шпионска мисия и от своя страна обвини САЩ в изпращането на поне 10 балона в тяхното пространство през изминалата година. Вашингтон отрече обвиненията. 

Снимка: БГНЕС