105 украински военни вече се обучават в Полша, тренират по 12 часа дневно

"Мъжете са преживели ужасни неща, но са решени да защитават родината си", каза Анджей Дуда

13.02.2023 | 22:26 Редактор: Петя Кръстева
105 украински военни вече се обучават в Полша, тренират по 12 часа дневно

Украинските войници, които пристигнаха в полска военна база от фронтовата линия, похвалиха бойните танкове "Леопард", чиито тънкости изучават под зоркия поглед на съюзнически инструктори.

"Мога да кажа, че машината е много качествена, много добра", заяви майорът от украинската армия Вадим Ходак по време на демонстрацията на обучението в югозападното село Свиетошов. 105  украински войници се обучават от полски, канадски и норвежки инструктори.

Наскоро Германия даде зелена светлина за изпращането на модерните танкове в Украйна след неуморна кампания на Киев и други държави. Миналата седмица германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че Берлин и неговите съюзници имат за цел да доставят първия батальон танкове до април, а други ще последват по-късно тази и следващата година.

Ходак заяви, че танковете ще бъдат "чудесна подкрепа за нашата армия".

Присъствайки на демонстрацията в Свиетошов, полският президент Анджей Дуда приветства украинските войски, които през последната година се борят с руската инвазия, пише БГНЕС.

"Тези мъже са преживели ужасни неща, но са абсолютно решени да защитават родината си", добави Дуда.

Някои от войниците се качиха на борда на бъдещите си танкове по време на демонстрацията, въпреки че досега те се упражняваха на тренажори и учеха теория. Обикновено обучението продължава два месеца, но украинските войници получават по-интензивна версия - със същото съдържание и брой часове, но само за един месец.

Те се обучават "по около 10-12 часа на ден, от понеделник до събота", заяви пред репортери полският инструктор Криштоф Сиерадски. Той каза, че в настоящото обучение участват 21 екипа от по четирима души.

Снимка: БГНЕС