Песков: Украйна спря мирните преговори по команда

Посолството на САЩ призова хората с двойно гражданство да напуснат Федерацията

13.02.2023 | 15:27 Редактор: Петя Кръстева
Песков: Украйна спря мирните преговори по команда

"Украинските власти внезапно прекратиха мирните преговори миналата пролет "сякаш по заповед отгоре", заяви днес говорителят на Кремъл - Дмитрий Песков пред журналисти, предаде ТАСС.

Прессекретарят на руския президент коментира думите на говорителя на беларуското външно министерство Анатолий Глаз, че западната намеса е довела до спирането на преговорния процес между Москва и Киев.

"Казваме ви го от шест или седем месеца. И руският президент Владимир Путин е говорил за това на различни нива. Става дума за самия документ, който беше договорен в резултат на много трудни преговори и който дори беше парафиран", каза Песков, цитиран от БТА.

Той опроверга слуховете за втора вълна на мобилизация и каза, че "няма данни" за такова нещо. Говорителят на Кремъл отказа да коментира думите на украинския политик Виктор Медведчук, който каза, че Петро Порошенко  предлагал на Путин "да вземе Донбас".

В тази връзка говорителят на Кремъл обаче отбеляза: "Наистина имаше такова поведение на киевския режим по отношение на районите на Донбас, сякаш не му трябват", заключи Песков.

Що се отнася до призива на посолството на САЩ в Москва американците с двойно  - руско и американско гражданство незабавно да напуснат Русия, тъй като можело да бъдат мобилизирани, Песков отбеляза, че чуват подобни призиви за пръв път. 

Снимка: БГНЕС