Берлускони обвини Зеленски за войната, заплаши с прекъсване на доставките на оръжия

"Никога не бих разговарял с него", категоричен бе бившият премиер на Италия

13.02.2023 | 12:30 Редактор: Михаела Димитрова
Берлускони обвини Зеленски за войната, заплаши с прекъсване на доставките на оръжия

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е в центъра на нова полемика относно позицията си за Украйна. Той категорично заяви, че ако все още беше ръководител на правителството, нямаше да търси среща с украинския президент Володимир Зеленски.

"Да говоря със Зеленски? Никога не бих разговарял с него, защото сме свидетели на опустошението на страната му и избиването на неговите войници и цивилни", каза политикът, докато гласуваше в избирателна секция за регионалните избори в Ломбардия.

Според него, ако Зеленски е спрял навреме да атакува двете сепаратистки републики в Донбас, войната е нямало да се случи. "Оценявам много, много негативно поведението на този господин", допълни Берлускони, цитиран от RaiNews.

Берлускони призова САЩ да окажат натиск върху украинския президент и заплаши да прекъсне италианските доставки на оръжие за Украйна, като същевременно обеща мащабна програма за помощ, ако Украйна се съгласи на незабавно прекратяване на огъня.

Канцеларията на италианския премиер Джорджа Мелони заяви от своя страна, че италианското правителство подкрепя Украйна "твърдо и убедено, както ясно е изразено в правителствената програма и както е потвърдено във всички парламентарни гласувания на мнозинството, подкрепящо изпълнителната власт".

Италианският външен министър Антонио Таяни, член на "Форца Италия", заяви, че партията "винаги се е застъпвала за независимостта на Украйна, заедно с Европа, НАТО и Запада".

Последва коментар и от Москва

"Не зависи от мен да съдя и да давам гласове на Берлускони. Това са неща, които касаят италианците. Ще се огранича до фактите, а фактите казват, че в продължение на осем години, от 2014 г. насам, Русия настоява за изпълнение на Минските споразумения за мир в Украйна. Но това не беше нещото, което Западът имаше предвид. Западът, особено САЩ, се намесваха в Украйна заради собствените си интереси, а не заради интереса на украинския народ", заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Снимка: БГНЕС