Ковачевски настоява за промени в правителството на РСМ

Те касаят няколко министерства, сред които това на правосъдието

11.02.2023 | 13:25 Редактор: Вяра Димова
Ковачевски настоява за промени в правителството на РСМ

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е внесъл в парламента предложение за промени в правителството на страната, след като беше взето решение Алианс на албанците да влезе в управляващата коалиция.

Промените касаят няколко министерства, сред които това на правосъдието, където Никола Тупанчески ще бъде заменен с Кренар Лога. За министър на здравеопазването е предложен Фатмир Меджити, Азир Алиу е предложен за министър на информационното общество и администрацията, а за министър на околната среда и устройството на територията е предложена Кая Шукова.

Промени ще има и в пет позиции на заместник-министри - в Министерството на отбраната, Министерството на правосъдието, Министерството на земеделието, горите и водите, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, съобщават от правителствената пресслужба в Скопие, информира БТА.

Разговорите за включване на Алианс на албанците в правителството продължават няколко месеца, а сложната конструкция на управлението на Северна Македония, която предвижда определено съотношение на представители на албанските партии в управляващите органи на страната, допълнително е усложнена от изразеното несъгласие на друга по-малка албанска партия – Алтернатива, която също е част от правителството, Алианс на албанците да влезе в него, защото това означава да бъдат отнети част от министерските и зам. министерските позиции, които Алтернатива има в момента.

Във внесените от Ковачевски промени в правителството Алианс на албанците получава два министерски поста от заеманите до сега от Алтернатива и един от тези на СДСМ. 

От Алтернатива поискаха повече време, за да вземат решение дали ще останат в правителството, а заседанието на по-широкия орган на партията ще се проведе утре следобед в Тетово.

Снимка: БГНЕС