Ковачевски: България е в разгара на избори, политици искат да съберат повече гласове

"Ще направим всичко 4 февруари да бъде отбелязан по достоен начин без провокации", заяви премиерът на РСМ

30.01.2023 | 17:02 Редактор: Вяра Димова
Ковачевски: България е в разгара на избори, политици искат да съберат повече гласове

На ниво отношения между РСМ и Република България е необходима деескалация и от двете страни и е добре, че изявлението, което идва от официална София е, че искат деескалация, каза премиерът на РСМ Димитър Ковачевски.

В изявление пред медиите след края на първия панел на конференцията "Година на нови възможности" Ковачевски подчерта, че провокации от лица, които са санкционирани според македонските закони, не могат да представлява основание да се счита, че "цялата ни държава или нашите институции имат такова отношение".

"Ние сме държава, издигнала на най-високо ниво реализацията за правата на гражданите, които се самоопределят по различен начин от македонците, които са най-многобройните в страната. За това имаме институции, за това имаме конституционно устройство, за това имаме поредица от закони, каквито никоя държава в Европа няма", каза Ковачевски, цитиран от БГНЕС.

От друга страна, посочи Ковачевски, България е в разгара на избори и има политици, които с национализъм и популизъм искат да извлекат политическа печалба, тоест да съберат повече гласове за следващите избори, "същото случва у нас, когато сме на избори, но те не могат да бъдат основа за изграждане на отношенията между двете държави".

"Казах на министър-председателя на България, че и от наша страна ще се подчертае, че ние като държава ще направим всичко 4 февруари да бъде отбелязан по достоен начин без възможност за никакви провокации и гражданите да бъдат спокойни и да почетат достойно рождената дата на героя и на великана на македонска революционна борба Гоце Делчев", каза Ковачевски.

По отношение на напрежението той посочи, че то е породено от лица и групи, които са против европейския път на Северна Македония и против интеграцията на региона в ЕС.

Снимка: БГНЕС