Зеленски: Дебатът за танковете постави отношенията ни с Германия в труден период

Шолц разкритикува надпреварата между някои страни да доставят оръжия на Украйна

09.02.2023 | 22:33 Редактор: Петя Кръстева
Зеленски: Дебатът за танковете постави отношенията ни с Германия в труден период

Украинският президент Володимир Зеленски определи отношенията си с Германия като променливи в интервю за сп. "Щпигел“, като посочи, че трябва да "убеждава" германския канцлер Олаф Шолц да помогне на Украйна в името на Европа, предаде Ройтерс.

"Трябва да оказвам натиск, за да помогне на Украйна и постоянно се налага да го убеждавам, че тази помощ не е за нас, а за европейците“, заяви Зеленски пред германското издание. "Отношенията ни с Германия са на вълни, на приливи и отливи“, допълни украинският държавен глава.

Той каза, че е благодарен на Берлин за изпращането на системи за ПВО "Ирис-Т", които по думите му са спасили живота на много хора, но дебатът за танковете е поставил отношенията им в "труден период".

Дори и преди Германия да вземе решението си за предоставяне на танкове "Леопард 2“ на Киев, тя е била вторият по големина доставчик на военно оборудване за Украйна след САЩ, сочат данни на Институт за световна икономика в Кил, пише "24 часа".

Времето, което е било необходимо за вземането на решение за изпращането на оръжия, включително и на системите за ПВО "Ирис-Т" и бойните пехотни машини "Мардер", предизвика критики от страна на някои съюзници, отбелязва Ройтерс.

Шолц публично разкритикува надпреварата между някои страни да доставят на Украйна повече и по-добри оръжия и заяви, че решенията трябва да се взимат поверително и да бъдат съгласувани.

Снимка: БГНЕС