Австрия заплаши да блокира срещата на върха на ЕС заради миграцията

Според Карл Нехамер тази тема често се обсъжда, но няма конкретни стъпки

08.02.2023 | 11:21 Редактор: Михаела Димитрова
Австрия заплаши да блокира срещата на върха на ЕС заради миграцията

"Австрия няма да подкрепи заключителната декларация от срещата на върха на Европейския съюз, насрочена за 9-10 февруари, ако тя не съдържа конкретни споразумения за борба с нелегалната миграция". Това подчерта австрийският канцлер Карл Нехамер.

"Празните думи няма да са достатъчни. Най-накрая се нуждаем от ясен и недвусмислен ангажимент за укрепване на защитата на външните граници и използване на подходящи финансови ресурси от бюджета на ЕС за това", обясни Нехамер. 

Според канцлера тази тема често се обсъжда, но няма конкретни стъпки. По думите му повече от 100 000 души са подали молба за убежище в Австрия миналата година, от които "около три четвърти" са успели да стигнат до страната, без да се регистрират в други страни от ЕС или Шенгенското пространство.

Нехамер е уверен, че миграцията трябва да бъде основният въпрос в дневния ред на заседанието на Европейския съвет. "Много други страни от ЕС споделят нашето мнение, че системата за убежище не работи. Затова в навечерието на срещата изпратихме съвместно писмо до председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен", добави канцлерът на Австрия пред Die Welt, цитиран от "Фокус".

Освен Австрия писмото е подписано от Дания, Естония, Латвия, Литва, Малта, Гърция и Словакия. Авторите искат повече "конкретна подкрепа" от Европейската комисия и активното участие на Агенцията за граничен контрол на ЕС "Frontex" в охраната на външните граници. Освен това авторите на писмото смятат, че е необходимо да се засили сътрудничеството с транзитните страни и държавите, откъдето напускат мигрантите, както и да се преразгледа шенгенският граничен кодекс.

Снимка: БГНЕС