Нехамер непреклонен - австрийското вето за България в Шенген остава

"Системата на Шенген е в криза", посочи австрийският канцлер

23.01.2023 | 17:40 Редактор: Елеонора Танева

Позицията на Австрия за разширяването на Шенгенското пространство и влизането на България в него остава непроменена. Това стана ясно след посещението на австрийския канцлер Карл Нехамер на българо-турската граница заедно с президента Румен Радев. Австрия обаче ще подкрепи пред Европейската комисия предоставянето на два милиарда евро на страната ни за подсилване охраната на границата.

По време на продължилата час и половина обиколка с хеликоптер българският президент е запознал австрийския  канцлер с начина, по който се охранява българо-турската граница. 

"Ние сме изградили изцяло с наши средства ограда по цялата граница. По продължение на нея са разположени системи за видеобанлюдение, интегрирана система за наблюдение", заяви Радев.

Той  обясни, че освен контрола по границата, България е засилила и проверките за незаконно преминаващи на наша територия чужденци. Двете делегации посетиха мястото за задържане на нелегални мигранти и отблизо се запознаха с техниката, която страната ни използва за контрол на границата. 

"Ще се погрижим необходимите за подсилване на границата 2 милиарда евро да бъдат изложени пред ЕК. Ще подкрепим искането на България тези средства да бъдат предоставени. Те ще се използват за закупуване на по-усъвършенствана техника за наблюдение на границата", обеща Нехамер.

Засега  обаче Виена  продължава да е против приемането на България в Шенген. 

"Системата на Шенген е в криза. Ако работи, не трябва да има граничен контрол, но реалността е различна", посочи канцлерът. 

"Уважавам позицията на канцлера и ветото, но и споря с него за следното - това, че Шенген не функционира пълноценно в Централна Европа, не означава, че България трябва да стои извън шенгенското пространство. Ние сме развили способности и доказваме ежедневно, че охраняваме външните граници на ЕС - и то по-добре, отколкото държава в Шенген", категоричен беше Радев.

След обиколката на границата австрийският канцлер се срещна и със служебния премиер Гълъб Донев.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС


3
1 rate up comment rate down comment 0
политически интереси
преди 1 година
Шенген - на кукув ден! Както и падането на американските визи! А ЕС не спазва собствените си директиви за РЕЦИПРОЧНОСТ! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
корупционен модел
преди 1 година
Не харесвам Слави и партията му, но само Президентска Република може да ни оттърве от корупционният модел "Партия и обръчи от фирми"! Тогава, отговорността за изпълнителната власт ще е на Президента, който се избира от целия народ, а не от партийните върхушки! Партиите трябва да спрат да крадат милиарди и да назначават навсякъде партийни калинки! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
barbaron4o
преди 1 година
И СЕГА СИ СПОМНЕТЕ КАКВО СЕ ПОХВАЛИ РАДЕФ САМО ПРЕДИ ДНИ Сигнализирай за неуместен коментар