Швейцарски архиви разкриват: Патриарх Кирил бил агент на КГБ през 70-те

Посещавал страната най-малко 43 пъти, обичал на кара ски

06.02.2023 | 11:47 Редактор: Петя Кръстева
Швейцарски архиви разкриват: Патриарх Кирил бил агент на КГБ през 70-те

Руският православен патриарх Кирил, близък поддръжник на президента Владимир Путин, е работил за съветското разузнаване по време на престой в Швейцария през 70-те. Това пишат два швейцарски вестника, като се позовават на разсекретени архиви, предаде Франс прес.

Според всекидневниците "Матен диманш" и "Зонтагсцайтунг" досието на федералната полиция за днешния духовен водач на Руската православна църква (РПЦ) потвърждава, че "монсеньор Кирил", както е назован той в документа, "принадлежи към КГБ", основната разузнавателна служба на СССР.

Двете медии са се запознали с досието в швейцарските федерални архиви.

В началото на 70-те патриархът, който пламенно подкрепя руската инвазия в Украйна, живеел в Женева, където официално представлявал Московската патриаршия пред Световния съвет на църквите.

На Кирил – тогава с оперативен псевдоним Михайлов, било възложено да влияе върху този съвет, в който КГБ внедрил агенти през 70-те и 80-те. Съветският съюз си поставял за цел да убеди женевската институция да осъжда САЩ и съюзниците им и по-умерено да критикува липсата на религиозна свобода в СССР, напомнят вестниците и изтъкват, че РПЦ "отказва всякакъв коментар по повод шпионската дейност на Кирил в Женева".

Световният съвет на църквите пък им заявил, че "няма информация" по темата. "Матен диманш" потърсил племенника на патриарха - Михаил Гундяев, който го заместил като представител на Московската патриаршия в Женева. Той твърди, че Кирил "не е бил агент", при все че е бил "строго контролиран" от КГБ.

И това "не се е отразило върху искреността на участието му в игуменическата дейност относно другите църкви", подчертава той пред вестника, цитиран от БТА.

Изданието посочва също, че патриарх Кирил много харесва Швейцария, където е ходил "най-малко 43 пъти" да кара ски, като си е счупил крака на една от пистите в страната през 2007 г.

"Религиозната дипломация, шпионажът и финансовата дейност постоянно са връщали Кирил в Алпите или на брега на езерото Леман", се казва в материала.

Снимка: БГНЕС

1
2 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 1 месец
Тююююхх бреее, патриарх Кирил бил КГБ агент, разкриха ЦРУ службите в Швейцария.....въй,въй,въй Сигнализирай за неуместен коментар