Тръмп: САЩ да дават по-малко оръжие на Украйна и да преговарят за мирен изход

Предшественикът на Байдън подчерта, че Европа трябва да увеличи доставките

03.02.2023 | 10:35 Редактор: Михаела Димитрова
Тръмп: САЩ да дават по-малко оръжие на Украйна и да преговарят за мирен изход

Президент на САЩ Доналд Тръмп  (2016-2021 г.) е на мнение, че Вашингтон трябва да преговаря за мирно разрешаване на конфликта между Русия и Украйна. Тръмп също така подчерта значението на по-рационалния подход към доставките на оръжие за Киев, но посочи, че Европа трябва да увеличи доставките.

"Мисля, че САЩ трябва да преговарят за мир между двете страни и не мисля, че Вашингтон трябва да предоставя твърде много военна помощ. Трябва да се проведат мирни преговори", заяви Тръмп в  интервю за американския радиоводещ Хю Хюит, цитирано от БГНЕС.

Коментирайки подкрепата на европейските страни за Киев, 45-ият президент на САЩ заяви, че те "трябва да правят много повече", защото в момента "Европа прави само малка част от това, което правят Съединените щати".

Според Ройтерс САЩ подготвят нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 2,2 млрд. долара, който се очаква да включва за първи път ракети с далечен обсег. САЩ могат да доставят ракети GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) с обсег на действие 150 км (в момента на Украйна се доставят ракети с обсег на действие 70 км). За последен път Вашингтон обяви допълнителни доставки за Киев на 20 януари. Като цяло САЩ са отпуснали над 27,4 млрд. долара за подпомагане на сигурността в Украйна.

Снимка: БГНЕС