Италианската полиция погна бивша изгора на боса на "Коза Ностра", укривала го

Брат ѝ "изплел мрежа" от информатори в полицията и съда в Сицилия

01.02.2023 | 23:00 Редактор: Петя Кръстева
Италианската полиция погна бивша изгора на боса на

Антимафиотите в Италия вдигнаха мерника на сицилианката Мария Мези, която преди четвърт век е била любовница на потъналия тогава в нелегалност бос на мафията Матео Месина Денаро. 54-годишната в момента жена и брат ѝ са набедени от прокуратурата, че са укривали арестувания на 16 януари бивш тартор на “Коза ностра" и срещу двамата е започнато ново разследване. Те вече са лежали в затвора заради укриването на Месина Денаро в началото на неговото продължило 30 години бягство от правосъдието.

Според събраните напоследък от магистратите показания на разкаяли се мафиоти някогашната изгора на мафиота и брат ѝ се били грижили за безметежното битуване на "Кръстника" и през последните няколко години. Франческо Мези дори бил изплел в съда и в полицейските структури на Сицилия стабилна мрежа от информатори, които уведомявали търсения "под дърво и камък" престъпник за предприеманите действия с цел неговото залавяне.

Италианските вестници подчертават, че разследваната Мария Мези се е запознала с Матео през 1997 г., когато работела във фирмата за рибни продукти на зетя на избраника ѝ - Филипо Гутадауро, който също бил тачен мафиот, пише вестник "Труд".

Двамата заживяват заедно в пристройка на дома ѝ в намиращия се източно от Палермо град Багериа, далеч от родното Кастелветрано на Матео. Любовното гнездо обаче е надушено от антимафиотите, които организират страховита акция за залавянето на изчезналия от полезрението им през 1993 г. доказан престъпник. Когато карабинерите и полицаите атакуват мястото, те намират там само луксозен шал. След броени дни Мария е арестувана, изправена е на подсъдимата скамейка, където не проронва и дума срещу Матео, а през 2000 г. е осъдена на 2 години решетки заради укриването на възлюбения си. 

Снимка: БГНЕС