САЩ и Южна Корея стартират учения за борба с ядрените заплахи

Ким Чен Ун наскоро призова за увеличаване на ядрения арсенал

31.01.2023 | 07:29 Редактор: Петя Кръстева
САЩ и Южна Корея стартират учения за борба с ядрените заплахи

"САЩ и Южна Корея ще проведат щабни учения за справяне с ядрените заплахи", обяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Вашингтон и Сеул ще проведат "все по-сложни учения на щабовете, базирани на сценарии, фокусирани върху ядрените заплахи на полуострова", пише Остин, цитиран от агенция Йонхап.

Той посещава Сеул за трети път като министър на отбраната, предвидено е да се срещне с южнокорейския си колега Лий Джонг Суп и президента Юн Сук Йол. Посещението му е насочено към задълбочаване на сътрудничеството и обсъждане на предизвикателствата пред сигурността, както и потвърждаване, "че разширеният ангажимент на САЩ за сигурността на Република Корея (Южна Корея) е железен", пише той, предаде БГНЕС.

Военното напрежение на Корейския полуостров нарасна рязко миналата година, след като Северът проведе тестове с нарушаване на санкциите почти всеки месец, включително изстрелването на най-модерната си междуконтинентална балистична ракета. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун също наскоро призова за "експоненциално" увеличаване на ядрения арсенал на Пхенян и обяви Севера за "неотменима" ядрена държава.

Снимка: БГНЕС