Избягалите руснаци, блокирани в Южна Корея: Имаме само едно осигурено хранене

Те имат ограничен достъп до медицински грижи

29.01.2023 | 14:25 Редактор: Искра Ангелова

Петима руснаци, избягали от военна служба в страната си, в продължение на месеци вече са блокирани на международното летище в Южна Корея. Причината е, че властите в азиатската държава са отказали да ги приемат.

Молбите им за бежански статут са били отхвърлени и те живеят на летището. Осигурена им е храна веднъж на ден, а през останалото време живеят на хляб и напитки. Имат ограничен достъп до медицински грижи.

След обявената от руския президент Владимир Путин частична военна мобилизация през септември, се стигна до протести и масово изселване. Много от мъжете прекосиха сухопътните гранични пунктове или си купиха самолетни билети извън страната.

Данните показват, че повече от 200 хиляди души са избягали от Русия за Грузия, Казахстан и Европейския съюз през първата седмица след обявяването на мобилизацията.

"Писмото за мобилизацията беше пуснато в пощенската кутия, в този момент не осъзнавах какво се случва и какво означава този документ. Когато разбрах какво е това, веднага напуснах апартамента си, взех малко дрехи и избягах", сподели руски студент.

Той поясни, че от 2 месеца живее на летището в Южна Корея: "Събуждам се и имам едно осигурено хранене, чета книги. Отказват да ни приемат в Южна Корея, а ако се върна в Русия - ще ме задържат."


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
A защо този руснк прилича толкова много на кореец!???Освен това студенти не получават повиквателни....това бе съобщено още в началото. Сигнализирай за неуместен коментар